Voorwoord

Het is een mooie gewoonte om bij de laatste begroting van een college terug te kijken op de voorbije bestuursperiode. Hoe staat het bijvoorbeeld met de doelen die bij het aantreden in het coalitieakkoord Sociaal.Groen.Sterk.Heusden. werden neergeschreven? En wat laat het college na aan zijn opvolgers?

De destijds gestelde ambities zijn of gerealiseerd of op dit moment in uitvoering. Denk daarbij aan grote projecten zoals het Centrumplan Vlijmen en De Voorste Venne, Dillenburg, Geerpark en De Grassen. Maar ook aan minder tastbare thema’s zoals het Integraal Huisvestingsplan onderwijs en de duurzaamheidsagenda, waarmee we een stevige bijdrage leveren aan de toekomst van onze kinderen.

Ook het huishoudboekje dat we achterlaten voor onze opvolgers, stemt ons positief. De begroting geeft voor de komende jaren een positief saldo van zo’n anderhalf miljoen euro, waardoor het volgende college extra ruimte heeft om nieuw beleid te ontwikkelen. We zijn ons ervan bewust dat dat voor sommige terreinen ook nodig is. Toen dit college in 2014 aantrad, zaten we nog middenin de economische crisis. Om de gemeentelijke financiën op orde te houden, waren bezuinigingen onvermijdelijk. Zo werd ‘heel en veilig’ het leidend principe in onze beheerplannen. Nu het ons economisch weer voor de wind gaat, is het goed om die beleidslijnen opnieuw tegen het licht te houden. We laten dat graag over aan een volgend college.

Ook de transitie binnen het sociaal domein was een belangrijk thema in de afgelopen jaren. Een flink aantal taken op het gebied van zorg, jeugd en werk verhuisde van het Rijk naar de lokale overheid en moesten bovendien met minder geld worden uitgevoerd. Nu bijna drie jaar later is die transitie goeddeels afgerond en richten we ons meer op de transformatie, waarbij de aloude verzorgingsstaat langzaam maar zeker plaats maakt voor een samenleving waarin we nieuwe vormen vinden waarin we elkaar helpen en waarbij meedoen naar vermogen het leidend principe is. De afgelopen jaren hebben we een reserve sociaal domein opgebouwd om onze inwoners de zorg te kunnen bieden die ze echt nodig hebben en daarnaast om deze ontwikkeling te ondersteunen.

Daarbij blijft aandacht voor verborgen armoede in onze gemeente een belangrijk thema. Want ondanks dat het in ons land economisch momenteel erg goed gaat, is er nog een behoorlijk aantal huishoudens dat moeite heeft om iedere maand te eindjes aan elkaar te knopen. Die gezinnen moeten we blijven ondersteunen. Financieel, maar ook met hulp op maat.

Ook de rol van Baanbrekers hierbij zal de komende tijd onze aandacht vragen. Gedwongen door de bezuinigingen binnen de Participatiewet herbezint de organisatie zich momenteel – onder de noemer Baanbrekers 2.0 – op haar taken. Daarbij blijft Baanbrekers zich vooral richten op het toeleiden van werkzoekenden naar een baan, maar gaan de deelnemende gemeenten voor extra projecten wel de daadwerkelijke kosten betalen. Het ondersteunen van inwoners die nog niet op de arbeidsmarkt kunnen meedoen, kan dan bij Bijeen worden ondergebracht, zodat ook voor die mensen hulp op maat kan worden geboden.