Wat willen we bereiken?
8.1 Afvalwater
Wat willen we bereiken?
Het afvalwater wordt doelmatig en efficiënt ingezameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuivering. Overlast van afvalwater wordt zoveel mogelijk voorkomen. Het gebruik van riooloverstorten willen we zoveel mogelijk beperken.
Wat gaan we daarvoor doen?
Er is een afvalwaterstelsel aangelegd, we beheren dit en houden dit in stand. De werking van het stelsel wordt gemonitord door metingen en telemetrie.
Daarnaast gaan we een Basisrioleringsplan (hydraulische doorrekening van het rioolstelsel) doorrekenen.
8.2 Hemelwater
Wat willen we bereiken?
Hemelwater is schoon water. Dit water willen we zoveel mogelijk vasthouden op de plaats waar het valt en niet afvoeren met het afvalwater (afkoppelen). Daarmee kunnen we een robuuster watersysteem maken en overlast voorkomen. Tegelijkertijd kunnen het vasthouden en afkoppelen van hemelwater er voor zorgen dat hittestress minder optreedt.
Wat gaan we daarvoor doen?
Door het uitvoeren van afkoppelprojecten willen we het hemelwater ontvlechten van de riolering. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij andere beleidsterreinen (bijv. groen en wegen). Hemelwater willen we zoveel als mogelijk oppervlakkig verwerken in de openbare ruimte. Daarmee worden de gevolgen van klimaatverandering zoals extreme buien en hittestress verminderd. Perceeleigenaren zullen bewust moeten worden van hun eigen rol in klimaatadaptatie en de opvang van hemelwater. De gemeente stimuleert dit en zorgt voor regelgeving.
8.3 Grondwater
Wat willen we bereiken?
We willen een zo natuurlijk mogelijk grondwatersystem.
Wat gaan we daarvoor doen?
We willen een zo natuurlijk mogelijk grondwatersystem. Daarom grijpen we zo min mogelijk in bij nieuwe situaties. In bestaande situaties wordt grondwater zoveel mogelijk ontkoppeld van het afvalwatersysteem.
8.4 Klimaatadaptie/duurzaamheid
Wat willen we bereiken?
We willen de gevolgen van klimaatontwikkeling (wateroverlast, verdroging en hittestress) in de leefomgeving voorkomen. De gemeente doet dit vanuit de openbare ruimte. Daarnaast zullen perceeleigenaren zich bewust moeten worden van hun eigen rol en hun verantwoordelijkheid voor het eigen perceel.
We willen bijdragen aan de nationale doelen tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Vanuit diverse programma’s wordt hieraan bijgedragen.
Dat willen we ook doen door het realiseren van een reductie van de CO2-uitstoot van 15% binnen de gemeentelijke organisatie in 2018.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Op basis van de opgestelde plannen en het vastgesteld beleid worden maatregelen uitgevoerd om de klimaatgevolgen te kunnen opvangen. We stimuleren het afkoppelen van hemelwater op het eigen perceel. Bij verbouw of nieuwbouw is verwerking van hemelwater op het eigen perceel het uitgangspunt.
- Op schaalverdiepende wijze geven we uitvoering aan de duurzaamheidsagenda (o.a. zonnevelden, warmtenetten, biodiversiteit, circulaire economie, van het gas los, heel Heusden bespaart, laadpalen, openbare verlichting). Daarbij werken we in partnership met Energiek Heusden, scholen, bedrijfsleven, coöperaties en andere burgerinitiatieven.
- Voor de gemeentelijke organisatie willen we energiebesparingen realiseren en waar mogelijk duurzame opwekking van energie.
8.5 Afval
Wat willen we bereiken?
We willen de VANG-doelstellingen voor meer hergebruik, meer afvalscheiding en minder restafval in 2020 behalen. Daarbij zijn de gemeentelijke doelstellingen zelfs nog scherper gesteld: 85 kilogram restafval per inwoner in 2018 en 75 kilogram in 2020. Afvaldumpingen en zwerfafval moeten zoveel mogelijk worden teruggedrongen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het omgekeerd inzamelen wordt voortgezet en geoptimaliseerd en waar nodig verder gepromoot. Onderdeel daarvan is het voortzetten van de bewustwordingscampagne voor de inwoners en het, samen met de scholen, werken aan uitgebreide educatie over afvalpreventie en –scheiding op de scholen.
- Ook de afvalscheiding in de hoogbouw verdient nog extra aandacht. Onder andere intensieve voorlichting en controle worden ingezet en we onderzoeken hoe we hier het nieuwe afvalinzamelsysteem kunnen optimaliseren.
- Om afvaldumpingen en zwerfafval te voorkomen zullen we onderzoeken welke extra maatregelen we kunnen gaan uitvoeren.
- Om misbruik te voorkomen willen we onderzoeken of het mogelijk is het pasjessysteem van het omgekeerd inzamelen toe te passen als toegangscontrolesysteem op de milieustraat.
- Ten slotte willen we, waar mogelijk en waar dit toegevoegde waarde heeft, participeren in regionale samenwerkingsinitiatieven om de hoeveelheid restafval te verminderen.
8.6 Duurzaamheid/energie
Wat willen we bereiken?
- Samen met Energiek Heusden inwoners bewegen om energiebesparende maatregelen te nemen.
- Bijdragen aan de nationale doelen tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Vanuit diverse programma’s wordt hieraan bijgedragen.
- Het realiseren van een reductie van de CO2-uitstoot van 15% in 2018.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Initiatieven zoals bijv. ‘Drunen Noord bespaart’ faciliteren en ondersteunen.
- Uitvoering geven aan de geactualiseerde duurzaamheidsagenda.
- Langs de weg van schaalverdieping invulling geven aan de ambities die in het duurzaamheidscongres omhoog zijn gekomen. De gemeente neemt een faciliterende rol in en maakt werk met werk waar dit mogelijk is. De onderwerpen zijn zonnevelden, warmtenetten, verbeteren biodiversiteit, circulaire economie, van het gas los en Heel Heusden bespaart 2.0
- Realiseren van energiebesparingen in de gemeentelijke organisatie en waar mogelijk duurzame opwek van energie.
- Uitvoering geven aan het nieuwe Beleidsplan Openbare Verlichting.
8.7 Kwaliteit leefomgeving, water, bodem, lucht en geluid
Wat willen we bereiken?
We willen de kwaliteit van bodem, water, lucht en geluid behouden en verbeteren.
Wat gaan we daarvoor doen?
Bij gebiedsontwikkelingen zorgen we voor borging van deze aspecten in de planvorming en uitvoering.
8.8 Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant
Wat willen we bereiken?
We streven naar een leefbare en veilige werk- en leefomgeving in Heusden en in de regio Midden- en West-Brabant.
Wat gaan we daarvoor doen?
De OMWB houdt, in opdracht van de gemeente, toezicht op naleving van de wet- en regelgeving door het uitvoeren van controles bij o.a. bedrijven (waaronder milieucontroles) conform het omgevingsbeleid.
Daarnaast behandelt de OMWB (milieu)klachten en meldingen van incidenten.