Wat willen we bereiken?
1.1 Dromen.Doen.Heusden
Wat willen we bereiken?
- Inwoners en bedrijven faciliteren bij het realiseren van hun ambities, als zij bereid zijn daarvoor zelf ook de handen uit de mouwen te steken.
- De gemeente Heusden op de kaart zetten als aantrekkelijke plaats om te wonen, werken en recreëren.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Versterken van Dromen.Doen.Heusden. door regelmatig goede voorbeelden hiervan te communiceren en verder bijzonder vervolg te geven aan Dromen.Doen.Heusden.
- Doorontwikkeling van Dromen.Doen.Heusden. om zo de merkgedachte van de gemeente Heusden onder de aandacht van doelgroepen te houden.
1.2 Schaalverdieping
Wat willen we bereiken?
Benutten van de kracht en energie in de samenleving (zoals Buurt Bestuurt) en het verkleinen van de afstand tussen de inwoner en de overheid.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Wijken met Buurt Bestuurt worden daarin ondersteund. Overige wijken worden gestimuleerd tot invoering van Buurt Bestuurt.
- Uitvoeren van raadsbesluit werkgroep veerkrachtig bestuur en met experimenten inhoud geven aan de uitgangspunten van schaalverdieping zoals verwoord in de nota ‘Hogerop door schaalverdieping’. Dit betekent initiatieven uit de samenleving faciliteren, kennis benutten uit de samenleving, benutten digitale mogelijkheden, etc.
1.3 Regionale en internationale samenwerking
Wat willen we bereiken?
- Omdat de grote maatschappelijke opgaven zich niet tot onze gemeentegrenzen beperken en de concurrentie minder tussen individuele gemeenten plaatsvindt, maar juist steeds meer tussen sterk presterende en geprofileerde regio’s, bundelen we onze krachten in diverse samenwerkingsverbanden (dansen op schalen) waardoor we een grotere rol van betekenis kunnen spelen en in staat zijn om publieke partijen gerichter te beïnvloeden en onderlinge afstemming te verwezenlijken.
- Lokale en subregionale opgaven nadrukkelijker op de Europese, nationale en regionale agenda’s krijgen en zodoende de realisatiekansen te vergroten.
- Internationaal bijdragen aan de millenniumdoelstelling tot wederzijds begrip en acceptatie door kennismaking met elkaars culturen.
Wat gaan we daarvoor doen?
‘Dansen op schalen’: afhankelijk van de opgave, samenwerken met verschillende regio’s, zoals Hart van Brabant, Noordoost Brabant en De Langstraat, maar ook met andere samenwerkingsverbanden (zoals GGD, GOL, Meierij, Maasgemeenten, Vestingsteden), bedrijven en kennisinstellingen.
De speerpunten voor de samenwerking binnen Hart van Brabant / Midpoint zijn:
- de versterking van de positie van de sociale werkbedrijven in de regio en die van Baanbrekers in het bijzonder;
- bij werkgevers uit de private en publieke sector realiseren van voldoende baanafspraken in de regio voor mensen met een arbeidsbeperking;
- het realiseren van een jeugdwerkloosheidsvrije zone;
- opdrachtgeverschap vanuit de overstijgende 3D uitvoeringsagenda;
- het programma voor Metal Valley verder verbreden via Smart Industries;
- de uitvoeringsagenda van het regionaal Woonkader;
- duurzame energieopwekking- en besparing;
- snelfietsroute Waalwijk - ’s-Hertogenbosch (in combinatie met Provinciaal Inpassingsplan Gebiedsversterking Oostelijke Langstraat);
- voortzetting educatie en voorlichting Nationaal Park (NP) De Loonse en Drunense Duinen;
- uitwerking van de gebiedsgerichte opgave voor het NP De Loonse en Drunense Duinen en schil;
- Groen Ontwikkelfonds Brabant in relatie tot Gebiedsversterking Oostelijke Langstraat;
- integrale gebiedsontwikkeling van Van Gogh Nationaal Park vanuit aanmelding voor parken van wereldklasse (prijsvraag ministerie van EZ, 2016);
- het uitvoeren en verbinden van leisureprojecten via deelname aan het netwerk Vitaal Leisure Landschap en het creëren van kansen voor het provinciaal project Zuiderwaterlinie;
- de bereikbaarheid en toegankelijkheid van natuurgebieden verbeteren.
De speerpunten voor de samenwerking binnen Noordoost-Brabant/Agrifood Capital zijn:
- de beschrijving van de ontwikkelstrategie voor het Van Gogh Nationaal Park;
- voor de Ecologische HoofdStructuur en de Ecologische Verbindingszones, in het gebied dat wordt begrensd door ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Belgische Kempen, Tilburg, Waalwijk en de Maas, wordt onderzocht in hoeverre deze binnen de kaders van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) en het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) kunnen worden gerealiseerd;
- in het kader van de GOL inspelen op kansen voor strategische grondaankopen. In dat geval worden deze gronden door het GOB verworven, in afwachting van initiatieven om het natuurnetwerk te realiseren;
- de verbinding van ondernemersvragen aan verschillende kennisinstellingen en innovatief ondernemerschap via Ondernemerslift+;
- nadere invulling geven aan de afspraken die in het Regionaal Ruimtelijk overleg zijn gemaakt over detailhandel en bedrijventerreinen;
- aansluiting zoeken bij de Europese regio voor de Gastronomie (2018);
- kansen benutten om de doelstellingen uit het ‘Sociaal-economisch plan 2015 Heusden’ te verbinden met de agenda van de regio Noordoost-Brabant en Agrifood Capital;
- betere en duurzame mobiliteit in de regio voor voetgangers, fietsers, auto’s en openbaar vervoer;
- de realisatie van een hoogwaardige snelfietsroute tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk als onderdeel van de GOL;
- stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en fiets.
De samenwerking op het gebied van Wonen, Economie & Leisure, Transities en Mobiliteit in Langstraatverband continueren aan de hand van reeds opgestelde werkagenda’s.
Heusden is weliswaar gestopt met de ondersteuning van de gemeentelijke organisatie van Otjiwarongo maar blijft desgevraagd bereid om via moderne media ondersteuning te bieden. De ondersteuning van het Otjiwarongo Multi Purpose Helpcentre wordt voort gezet tot 31 december 2018. Daarnaast heeft Heusden zich in principe uitgesproken voor verdere invulling van een gemeentelijke bijdrage aan de mondiale solidariteit.
1.4 Digitaliseren overheid
Wat willen we bereiken?
- Zo veel mogelijk diensten via internet aan de inwoners en bedrijven van gemeente Heusden aanbieden.
- De informatiebehoefte van inwoners en ondernemers is leidend bij het aanbieden van online informatie via digitale media van de gemeente. Deze media helpen inwoners en ondernemers zo goed mogelijk om de belangrijkste taken waarvoor zij de gemeente nodig hebben, online te regelen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Doorontwikkelen e-Formulieren en toevoegen van digitale dienstverlening (o.a. burgerzaken, sociaal domein, digitale afwikkeling pachtcontracten) voor inwoners en bedrijven.
- Onderzoeken of er meer producten en diensten aangeboden kunnen worden via MijnOverheid (bovenop de reeds geïmplementeerde processen, zoals WOZ-beschikkingen en OZB-aanslagen).
1.5 Informatiebeveiliging
Wat willen we bereiken?
Zorgvuldig en betrouwbaar omgaan met de gegevens van onze inwoners en bedrijven.
Wat gaan we daarvoor doen?
Doorontwikkeling en implementatie van het informatiebeveiligingsbeleid, gebaseerd op de Baseline Informatieveiligheid Gemeenten (BIG).
1.6 Verkoop gemeentelijke panden en gronden
Wat willen we bereiken?
Het verkopen van panden en cultuurgronden die voor privatisering (niet benodigd voor de publieke functie) in aanmerking komen.
Wat gaan we daarvoor doen?
Monitoren en bijstellen van de prioritering voor verkoop panden en cultuurgronden en het jaarlijks rapporteren aan de raad hierover.